En baby walkie-talkie är en investering som det råder delade meningar om – om det verkligen behövs, om de är så pålitliga och så vidare. Dock är det en utmärkt investering om du vill ge barnet det lugn och ro det behöver för att sova, medan du själv göra saker du behöver få gjort.

baby-monitor-walkie-talkie-2-giftdepot-1505-09-GiftDepot@1En baby walkie-talkie fungerar som en traditionell walkie-talkie. Skillnaden är att ingen knapp behöver tryckas på för att ljud ska gå genom till mottagaren. De ser dock inte ut som walkie-talkies utan har olika utseenden beroende på märke och sort. Bebisen har den ena enheten bredvid sig där den sover (inte intill ansiktet men på en hylla eller bordet beroende på var barnet sover) och du har den andra med dig. Båda ska vara på och inställda på samma kanal så att kommunikationen fungerar som den ska. Rör sig bebisen under sömnen hörs detta förmodligen inte, men ger det ifrån sig ljud eller gråter så hör du det genom din walkie-talkie och vet att barnet är vaket.

Baby walkie-talkies, eller monitorer som de också kallas, är idag utrustade med till exempel temperaturmätare, så att du vet hur varmt barnet har det hos sig. Temperaturändringar kan snabbt ske, speciellt om barnet sover utomhus. Vissa monitorer har även så kallad talk back fuktion, vilket innebär att du kan prata med ditt barn för att lugna ned det innan du är framme. Några har även nattlampa och melodier inbyggda (vaggvisor).

Kritiken babymonitorer får är att de inte alltid garanterat fungerar. Är signalen inte tillräckligt stark går inte ljudet fram som det ska. Det förstör förstås syftet med en baby walkie-talkie. Därför kan det hjälpa att göra lite research om vilken babymonitor som sägs vara bäst innan man köper den. Självklart ska man även ha sunt förnuft och titta till bebisen om den sovit en lite längre tid om walkie-talkien krånglar lite.