Siluetten av en kvinna med en barnvagnEn barnvagn är något ditt barn kommer att använda länge, i flera år om behovet finns – det är helt enkelt det smidigaste transportsättet när du själv går till fots. Under de första månaderna av ditt barns levnadsår är det viktigt att investera i en barnvagn som riktar sig till bebisar som endast ligger ned. Det kan dock kontras med att det blir dyrt i längden då tiden innan bebisen lär sig sitta är relativt kort. Vill man vara mer ekonomisk kan man skaffa sig en duovagn. Den har en separat liggdel och en separat sittdel. Det är förstås perfekt för dig som har småbarn sedan innan då barnet kan använda sittdelen medan den nyfödde lillen använder liggdelen.

Extra funktioner för barnvagnen

Flera av dagens barnvagnar är utrustade med en mängd olika funktioner. Dock bör du inte låta dig luras till att köpa en viss vagn på grund av dem. Sannolikheten är att du inte kommer använda ens hälften av dessa funktioner. En funktion som höj- och sänkbart handtag kan vara smart om föräldrarna är av olika längd men annars onödigt. Mindre hjul kanske kan ses som bekvämare att ta sig fram med då de tar mindre plats, men i det svenska klimatet passar det sig bäst att använda sig av större hjul.

Köpa ny eller begagnad barnvagn

En barnvagn är ingen billig investering, det är ett som är säkert. Om din bebis inte finner barnvagnsåkandet särskilt trevligt kan dessa tusenlappar du lagt på barnvagnen svida lite. Vill du vara mer ekonomisk kan du titta efter begagnade vagnar på Blocket.se. Där kan du hitta några riktiga fynd och har du tur även en mängd tillbehör som skulle kostat mycket mer i styckpris i butik. Alternativt kan man blanda nytt med begagnat. Att köpa lite begagnat gynnar dessutom miljön.

När ditt barn vuxit ut vagnen är det alltid en bra idé att antingen behålla vagnen, om ni planerar att skaffa fler barn, eller så kan du sälja denna på blocket. Det är alltid en god idé att sälja sina vagnar då de annars tar stor plats i förrådet och dessutom kan vara en räddning för någon annan.

Årstider och väder

En barnvagn med en bebis i. Vinter och snö.

Att tänka på när man köper en barnvagn är att denna ska passa för de olika årstiderna. Är det vinter när babyn föds bör det finnas extra utrymme i liggdelen där man kan lägga en extra filt, åkpåse och anpassade vinterkläder om så behövs. Dessutom kan det vara bra att köpa en vagn med större hjul som gör att man lättare kan köra denna i snön. Under sommar ska man se till att barnet inte har för mycket kläder på sig, att det har solskydd och kanske även ett myggnät. Dessutom kan störa däck här vara något otympligt för dig som förälder.

Olika typer av barnvagnar

Idag finns det mängder av olika typer av barnvagnar som alla har olika egenskaper. Man brukar säga att det finns sex olika typer av dessa vagnar och här nedan tänkte vi presentera de xx vanligaste och som främst förkommer ute på gatorna.

Liggvagnen

Liggvagnen är precis som namnet avslöjar; en vagn där barnet ligger ner. En liggvagn är för mindre barn som fortfarande inte kan hitta upp. Vagnen är ofta lätt och invändigt ofta mycket rymlig för barnet. Det negativa med denna vagn är att den används under en mycket kort tid, ofta upp till 6 – 9 månader. Därefter behövs vagnen bytas ut.

Duovagnen

Duovagnen är ett gott alternativ till liggvagnen och en kombinerad ligg- och sittvagn. Vagnen, som är relativt lätt, bjuder in till stort utrymme för barnen och dessutom kan liggdelen lossas och du kan enkelt bära barnet.

Kombivagnen

I Kombivagnen finns en lift som man kan sätta ner i sittvagnen när ryggstödet är nedfällt. Fördelen med en sådan vagn är att man kan ta bort liften och bära barnet samt att man även kan ta ut denna när barnet blir äldre. Det är alltså en mer ekonomisk smart vagn.

Det negativa är dock att liggdelen blir lite trängre än i t.ex. Douvagnen. Anledningen är att liggdelen ska få plats i sittvagnen och dessutom blir vagnen lite tyngre och klumpigare än de övre nämnda vagnarna.