baby-220318_960_720

Det här med att köpa kläder till sin bebis kan vara krångligt i början. Hur ska man veta vilken storlek barnet kommer att ha? Det är omöjligt att avgöra. Därför rekommenderas att köpa kläder i lite olika storlekar. Har det på ultraljudet framgått att bebisen är stor kanske man inte ska köpa de allra minsta storlekarna, såsom storlek 50, men att införskaffa kläder i storlekar större än så är smart. Visar det sig att bebisen har storlek 58 när den föds och du har kläder för storlek 62, ja då är det bara bra för barnet kommer att växa – och det fort! Innan du vet ordet av har det gått en månad och barnet växer i snabbare takt än du hinner införskaffa kläder. Därför är ett bra tips att vara ordentligt förberedd.

Lämpliga kläder för barnet

Vad ska bebisen ha på sig? Det bestämmer du som förälder själv. Det du ska tänka på är att materialet kläderna är gjorda av är extra ömtåliga, sköna och mjuka material. Din bebis hud är väldigt känslig för starka ämnen så köp kläder som är så giftfria som möjligt. Är du osäker på hur det ligger till med plagget du vill köpa kan du fråga i butiken eller online.

När du köper barnkläder bär du även tänkte på att barnet växer mycket snabbt, speciellt det första året. Det kan därför vara en idé att inte köpa på sig alltför mycket om plånboken är tajt, utan fokusera på de allra viktigaste.

Något som även kan vara bra att tänka på är att inte köpa för små storlekar, speciellt för barn som bär bölja. Risken om man köper för små byxor är att blöjan inte får plats och kan skapa obehag för barnet. Självklart behöver man inte köpa för stora byxor eftersom man idag även kan köpa olika typer av blöjor, men även den minsta blöjan kan bli obekväm i för små byxor.

Kläder efter väder

Tre barnklänningar som hänger på ett räcke ute i solen

Självklart bör du klä ditt barn efter väder. Under vinterhalvåret är ullkläder de mest effektiva. Ullkläder är mycket värmereglerande och genom att klä barnet i ull behöver barnet i kläs med massa lager. Att köpa ullkläder bukar ofta kosta lite mer än vanliga bomullskläder, men ka dock anses vara en inventering då ett ullplagg är bättre än att klä barnet med 3 lager. Det som även är bra med ullkläderna är även bra då den varken gör barnet för kall eller för varm.

När det är sommar och varm är det viktigt att klä barnet med lättare bomullskläder som luftar. Barn har svårt att själva avgöra om de är varma eller kalla, speciellt små barn, och för att undvika oönskade värmeslag är lättare och luftiga kläder att rekommendera.

Nytt eller begagnat

Att köpa barnkläder kan dessvärre vara mycket dyrt, speciellt de första åren när barnet växer som snabbast. Du kan självklart själv välja om du vill köpa kläderna nya eller begagnade.

Köp nya kläder online eller i butik

Önskar du köpa nya kläder finns idag mängder av bra butiker som både säljer bra och billiga kläder. H&M, Lindex och KappAhl är tre butiker som ofta stort utbud, flertal storlekar och bra priser på sina kläder. Dessa kläder kan du både köpa i en fysisk butik men även beställa online. P.O.P, Polarn och Pyret, är även en populär butik som endast inriktar dig på barnkläder.

Köp begagnat

Dock har det blivit alltmer populärt att köpa barnkläder begagnat. Att köpa kläder begagnat är ett bra sätt att spara pengar på, men även bra för miljön. Det du främst bör tänka på när du köper begagnat, men även när du köper nytt, är att tvätta kläderna en extra gång för att undvika smuts och annan allergiframkallande ämnen som kan smitta barnet.

Undvik e-handel från Asien

Det går att köpa bebiskläder från internationella onlinebutiker såsom Wish.com. Dessa kläder är väldigt billiga då de är billigt tillverkade och levereras från Asien, som är kända för att sälja varor lite billigare. Att köpa en hög gulliga babykläder kan kännas väldigt lockande, men det är inte att rekommendera för de nyfödda. Kläder som färdas så lång väg och tillverkas så billigt innehåller ofta ämnen som kan vara skadliga för barnet, även efter att man tvättat dem.

Säkerhetsställ kläderna

En vigt hög med rosa barnkläder och ett par rosa barntofflor på toppenAtt säkerhetsställa kläderna innan du köper dessa är ett måste som förälder. Anledningen är självklart att skydda barnen från eventuella olyckor som kläderna kan bidra till. När du säkerhetsställer barnkläderna ska du se till att det inte finns några lösa detaljer, eller andra smådetaljer som lätt kan falla av. Knappar är en livsfarlig detalj som barnet lätt kan stoppa i munnen, och därför är kläder med knappar något du bör vänta med att köpa in till dess att barnet gått förbi den orala fasen i utvecklingen. Även snören kan bara farliga för barnet, så om du har klädesplagg med snören – klipp av dessa.