Leksaker är något som barn har haft i alla tider. De är något som stimulerar hjärnan, sprider glädje och lär barn att skilja på färger och former. För bebisar är det mer intressant med mycket färger och ljud. Den allra första tiden behöver bebisen inga leksaker för att stimulera hjärnan, den behöver mycket närhet och värme från föräldrarna. Ska man ha någon typ av leksak för bebisar i den åldern är en babymobil ett mysigt val. Bebisen kanske inte interagerar med den men om den spelar melodier eller snurrar märker barnet att något speciellt befinner sig i dennes närvaro och fångar intresse. Efter några veckor kan man börja med några enkla men färgglada leksaker och träna barnets blickfäste. Så småningom kommer barnet kunna greppa leksaken själv och träna sitt grepp.

toys-2127789_960_720Leksaker som har små detaljer som kan lossna bör inte ges till bebisar då det innebär en kvävningsrisk. Se till att leksaker som låter har ett lock som skyddar batterierna, så att bebisen inte kommer åt dem.

Det sker årligen mycket tråkiga olyckor på grund av osäkra leksaker, mestadels för att man inte följt instruktionerna och åldersrekommendationerna. Det finns oftast någon form av märkning på leksaker som rekommenderar åldern barnet ska vara i för att kunna leka säkert med saken. Den vanligaste märkningen är att barn från 0 till 3 år inte får leka med leksaken på grund av risk för kvävning. Små barn har benägenheten att stoppa leksaker i munnen och därför ska de vara stora nog för att inte utgöra någon fara när de gör det.

Skölj av eller diska gärna leksakerna regelbundet för att få bort eventuell smuts och sådant som kan fastna när de ligger på golvet eller i sängen. Leksaker av tyg kan tvättas om det rekommenderas, som till exempel för böcker av tyg.