När det är dags att mata din bebis är det ett fantastiskt tillfälle för dig att umgås med ditt barn – du både ger och får närhet. Då barnet har ett stort behov av närhet och mår bra av mycket värme och kroppskontakt är detta ögonblicket viktigt för honom eller henne.

baby-bottle-307254_960_720De första månaderna under barnets liv bör matningen genomföras endast av mamman och pappan. Endast i undantagsfall bör det utföras av någon utomstående då barnet behöver skapa en koppling till vilka föräldrarna är och kunna skilja dem från andra människor.

Att amma är ett val modern får göra själv. Trots att amning har flera fördelar krävs det inte att man gör det för att vara en bra mamma. Det viktigaste är att barnet får den närhet och kontakt med föräldrarna den behöver. Därför går det precis lika bra att mata barnet med modersmjölksersättning. Det finns att köpa i alla vanliga mataffärer men det är viktigt att ge barnet modersmjölksersättning anpassad för barn i rätt levnadsvecka. Dessa matas genom en nappflaska och en fördel med det är att man har koll på hur mycket barnet äter varje gång. Dock går det fortare än amning och man bör kompensera tiden som blir över med att låta barnet ligga i famnen en stund efter måltiden.

Det går även att mata barnet med modersmjölk via nappflaska genom att pumpa ut modersmjölken med en speciell pump. Då får barnet i sig naturlig modersmjölk ändå och det är precis lika naturligt som att barnet ammar.

Nappflaskor finns att köpa i alla mataffärer, apotek och barnvagnsaffärer. Det är viktigt att se till att både händerna och flaskorna är rena innan man matar barnet! En bebis har inte hunnit bygga upp sitt immunförsvar och är därför väldigt försvarslös mot bakterier. Nappflaskan och nappen ska också diskas efter användning, antingen i diskmaskin eller för hand. Diskar man för hand finns det speciella diskborstar anpassade för nappflaskor.