En naturlig instinkt hos barn är att få suga, de blir tröstade av det. De får detta exempelvis via en nappflaska, amning eller via en napp.

Frågan om en bebis ska ha napp eller inte är omöjlig att svara på. Det handlar om det individuella behovet hos barnet. Det får man helt enkelt reda på genom att testa hur barnet reagerar på nappen. Vill barnet inte ha, ska man absolut inte tvinga det att använda en napp.

nipple-1296765_960_720När du köper napp till din bebis, titta på vad den innehåller. Den ska till exempel vara fri från ämnet BPA (Bisfenol A) vilket används till att tillverka polykarbonat, och epoxiplaster. Den bör också uppfylla den europeiska säkerhetsstandarden EN-1400, vilket innebär högkvalitativa barnartiklar som är fria från gifter. Sugdelen av nappen bör vara gjord av naturlatex.

En napp kan användas endast en viss tidsperiod. Följ tillverkarens instruktioner och rekommendationer som följer med paketet. Dra i sugdelen varje gång innan du ger barnet nappen för att säkerställa att den sitter hårt. På grund av kvävningsrisken är detta livsviktigt! Det ska inte vara några rivmärken eller hål i nappen heller, för då kan delar av sugdelen lossna och det innebär ytterligare en kvävningsrisk. Barnet får heller inte tugga eller bita på nappen då det sliter mycket på den.

En napp åldras även när den inte är under användning. Solljus och stark värme gör dem väldigt utsatta och de kan bli spröda och sedan spricka. Efter det är nappen oanvändbar. Därför avråds du från att lägga nappen på till exempel fönsterbrädan.

Tänk även på att byta storlek på nappen i takt med att barnet växer. Får hela skölddelen plats i barnets mun är den på tok för liten. Dock ska nappen inte vara för stor för att försvåra användandet av sugdelen. Sterilisera en ny napp före användning genom att koka den i några minuter.