Ett barn som äter en avokadoNär det är dags att gå ifrån matning med nappflaska finns det en mängd olika sorters barnmat du kan ge din bebis, från födseln till den är över ett år gammal. Marknaden för barnmat är otroligt stor och väldigt anpassad för den åldern din bebis har. Det finns även en drös olika smaker då alla bebisars preferenser är olika. Testa lite olika smaker av de som finns så får du en bra bild av vad din bebis föredrar att äta.

Idag finns det bland annat:

 • D-vitamindroppar (från födseln)
 • Magdroppar (från födseln)
 • Modersmjölksersättning (från födseln)
 • Drickfärdig modersmjölksersättning (från födseln)
 • Vätskeersättning (vissa med bakteriekultur) (från födseln)
 • Tillskottsnäring (från 6 månader)
 • Äpple- och pärondryck (möjligen andra smaker men dessa är de vanligaste) (från 4 månader)
 • Havre-, banan- och risgröt (från 4 månader)
 • Fruktmos med mängder av olika smaker (från 4 månader)
 • Olika sorters matblandningar såsom ris och potatis, morot, grönsaker och kyckling, lasagne, moussaka och grytor (från 4-5 månader beroende på innehåll)
 • Smoothies med varierande smaker (en storsäljare är jordgubbssmaken) (från 6 månader)
 • Havre- och majsvälling (även mjölkfria alternativ finns) (från 6 månader)

De vanligaste och mest populära märkena som säljer barnmat är Hipp, Semper och Nestlé. De säljer matalternativen som nämns här ovanför. Även ChildFoodFactory, som är ett ekologiskt märke, tillverkar mat för barn från 6 månader och uppåt.

Barnmat går att köpa i alla matvaruaffärer, såsom Ica, Coop, Willys, Lidl, Hemköp, CityGross och Tempo. Även Pressbyrån och ett flertal bensinstationer säljer barnmat för den som är på språng. Självklart går det även att klicka hem barnmat från sidor som levererar hem maten, till exempel på mathem.se.

För att göra det lättare för maten att slinka ned kan du testa den klassiska flygplansmetoden. Detta kan bidra till att barnet förknippar matstunden med något roligt.

När barnet är stort nog kan du testa att låta det äta lite själv. Det är ett stort steg i deras utveckling då man stimulerar “jag kan själv” – tänket.

Gör din egen barnmat

En tallrik med puré likanden mat Självklart behöver du inte köpa färdig barnmat om du inte känner för det utan du kan själv göra din egen barnmat. Många föräldrar är oroliga att om man tillverkar maten själv får barnet inte i sig tillräckligt med näringsämnen, men idag finns det mänger av recept som är fullproppade med viktiga näringsämnen barnet behöver. Dessutom är det roligare att göra maten själv och inte så svårt som man tror.

Hur gör man egen barnmat?

När du tillverkar barnmaten själv är det bäst att skära grönsakerna och rotfrukterna i småbitar, så att det snabbare går att koka. Tips är att börja med de rotfrukter som tar längre tid att koka och därefter fyller på med snabbkokande grönsaker och frukter. Använda gärna färska kryddor och osaltade buljonger.

För att sedan få till rätt konsistens kan du mosa maten med en gaffel, men även mosa denna med en vitlökspress. Det funkar självklart även med en mixer, men då brukar konsistensen bli mer puré-lik.

När du gör egen barnmat är det smartast att tillaga en stor sats som räcker flera dagen. Detta sparar både tid och energi, och vanligtvis sparar detta även på ekonomin. Maten du tillverkar kan du enkelt frysa in för att sedan värma upp vid måltiden. Du bör dock inte frysa in mat du redan tinat utan den maten för användas direkt – annars är risken att näringsämnena försvinner. Barnmat som försvarar i kylskåp håller normalt upp till 2 dagar medan den infrysta håller upp till några månader.

Tips på egengjord barnmat

Det som kan vara svårast när man ska göra egen barnmat är VAD man ska göra. Beroende på barnets ålder finns det idag mängder av olika recept på nätet som garanterat kan hjälpa sig på vägen. Några populära rätter som är mycket lätta är göra är bland annat; sötpotatispuré, banan- och avokadomos, farmagryta med rotfrukter, lax- och potatispuré samt kycklinggryta med basilika.

Mat att undvika för spädbarn

När man börjar introducera mat till ditt barn finns det många riktlinjer om vad man ska och vad man inte ska bjuda på. Det har länge vart heta diskussioner kring ämnet och många är oeniga. Dock tänkte vi lista några produkter, som enligt livsmedelverket, ska undvikas när man har spädbarn:

Salt – salt finns naturligt i bröstmjölken, och i moderersättningsmjölk, och är därför tillräckligt för barnet. För mycket salt kan orsaka skador för spädbarnet då dess njurar vid den här åldern inte är tillräckligt utvecklade.

Honung – honung kan innehålla bakteriesporer som kan leda till spädbarnsbotulism och bör därför aldrig finnas i spädbarnets diet. Spädbarnbotulism är en sällsynt sjukdom men som kan vara dödligt för ett spädbarn.

Fisk, ägg och citrusfrukter – dessa livsmedel kan vara allergiframkallande och bör därför undvikas under det första året. Därefter kan man succesivt börja ge barnet dessa produkter, men i små mängder.

Andra livsmedel som bör undvikas det första året

Andra livsmedel som du bör undvika att ge barnet för mycket av under de först året är:

 • Spenat, rödbetor, grönkål, morötter och andra rovor
 • Nötter (kan vara allergiframkallande och lätta att sätta i halsen)
 • Komjölk och opastöriserad mjölk
 • Gluten och fullkornsprodukter
 • Stekt och rökt mat
 • Socker och artificiella sötningsmedel