Det finns mängder med aktiviteter du som förälder kan delta i med din bebis. Något av det allra populäraste är barnvagnsbio, dit man som förälder med väldigt små barn kan ta med dem på bio. I de salongerna är ljudet dämpat av hänsyn till de små, och en paus anordnas i mitten av filmen. Sedan finns det även att tillgå mikrovågsugn, skötbord och en ljusare salong än de traditionella brukar vara. Du som förälder betalar för biljetten men bebisen följer med in gratis. Barnvagnsbio finns dock dessvärre inte på alla biografer. Det är SF bio som anordnar detta på utvalda biografer.

infant-watching-tvNär man är föräldraledig är det mysigt att slappna av även hemma. Man kan sätta på en tv-serie, film eller varför inte testa turen på något mobilt casino? Idag finns det massor av medier för underhållning att välja mellan och det är bara fantasin som sätter gränser.

Något som kan vara trevligt för bebisens öron är lite musik. Man måste inte gå den där typiska “Mozart gör barnet klokt” – rutten, utan all musik, så länge den är dämpad nog för bebisens känsliga hörsel, kan vara trevligt att lyssna på. Lyssnade du på en viss typ av musik medan barnet låg i magen kanske barnet känner igen det om du spelar den nu. Att sjunga för barnet är också bra då barnet får höra en annan del av din röst och förknippar då även den med dig.

Det diskuteras ofta om barn i spädbarnsåldern verkligen behöver stimulerande aktiviteter. Forskare är oense i frågan då varje barns behov är unikt och det gäller att arbeta utifrån dem. Prio nummer ett är att du som förälder interagerar med ditt barn så mycket som möjligt, men också vet när det behöver vila. Läs av barnets signaler så får du en bild av vad barnet tycker om och inte tycker om.